Hiányzó fogak pótlására két megoldás létezik a rögzített és a kivehető készülékek.

 

Rögzített fogpótlások

Amennyiben a hiányzó fog mellett lévő két szomszédos fog megvan, akkor lehet rögzített fogpótlást készíteni. Ilyenkor a szomszédos fogak külső részét lecsiszoljuk és koronákat kapnak, melyekkel összeköttetésben lesz a hiányzó fogakat pótló rész. Ezt a megoldást hídnak nevezzük.

Ha a csak egy szomszédos fog van a foghiány mellett, vagy nem szeretne a páciens ép fogat lecsiszoltatni, akkor jön szóba az implantátum. Ez egy titániumból készült műgyökér, melyet megfelelő feltételek mellett lehet alkalmazni. Az állcsontba való behelyezéséhez megfelelő mennyiségű és minőségű csontra van szükség. 

 

Kivehető fogpótlás

Nagymértékű foghiány esetén kivehető fogpótlást lehet készíteni. Amennyiben még vannak maradó fogak, ez a típusú fogpótlás kapcsokkal tud azokon rögzülni.

Ha a maradó fogak  állapota megengedi hogy rögzített fogpótlást készítsünk, de ez már nem tud minden foghiányt pótolni, akkor úgynevezett kombinált fogpótlás készíthető, ilyenkor a fogpótlás egy rögzített és egy kivehető fogpótlás kombinációjából áll. A kombinált fogpótlásoknál a kivehető fogpótlás kapcsa elrejthető és az nem zavarja az esztétikai igényeket.

Teljes fogatlanság esetén kivehető protézis készíthető. Amennyiben a száj anatómiai körülményei megengedi ezt a típusú fogpótlás is lehet implantátumokkal stabilabbá tenni és ezáltal könnyebben használni.

 

Fontos tudni:

A legpontosabb és leggondosabban elkészített fogpótlás, legyen az bármilyen típusú, sem lehet hosszútávon jó, ha nem megfelelően van tisztítva minden nap.